Легалізація заробітної плати: актуальні питання

Легалізація заробітної плати: актуальні питання

На жаль, сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні зарплати менше мінімального розміру та «тіньової» заробітної плати, нерозуміючі, що використання «такої» праці містить в собі багато негативних моментів,  і перш за все, це втрата страхового стажу для призначення пенсії. Коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, вони самі позбавляють себе соціальних гарантій. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Управління соціального захисту населення звертає увагу на те, що легалізація заробітної плати актуальна з багатьох причин:

  • збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в тому числі, до Пенсійного фонду України;
  • соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Працівник, який отримує зарплату в «конверті» офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно:

  • він не буде одержувати пенсію;
  • його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій.
  • у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Здебільшого проблемним питанням щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, тобто підприємець, частково приховуючи прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовує працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи.

Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців: вимагайте від них укладання з вами трудової угоди з виплатою заробітної плати не менше мінімального розміру, встановленого законодавством!

Також зверніть увагу...