Незадекларована праця: які негативні наслідки для роботодавця та працівника

Незадекларована праця: які негативні наслідки для роботодавця та працівника

Управління соціального захисту населення Добропільської міської ради повідомляє:

Використання незадекларованої праці обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів.

Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на невигідних для них умовах.

Звертаємо увагу!

Починаючи з 01 липня 2021 року розпочато інспекційну компанію Державної служби України з питань праці щодо виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності.

Яка відповідальність передбачена за незадекларовану працю?

До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).

За які порушення на вас можуть накласти штраф?

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

  • За недопущення до проведення перевірки.
  • За створення перешкод у її проведенні.
  • За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну фіскальну службу, не сплатили податки.

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені терміни, вас не притягатимуть до відповідальності.

З більш детальнішою інформацією щодо незадекларованої праці Ви можете ознайомитись за посиланням https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/ .

Оформлюйте належним чином працівників, сплачуйте податки та ЄСВ – і тоді штраф вам не загрожує.

Також зверніть увагу...