Територіальний центр соціального обслуговування

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Добропілля Донецької області (далі – територіальний центр) створено  з метою здійснення соціального обслуговування громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та громадян, які потрапили у складні життєві обставини та потребують сторонньої допомоги.

До складу  територіального центру входять чотири  відділення: відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування (м. Добропілля),  до  складу якого входить  соціальна послуга  «Університет третього  віку» та пункт  прокату, відділення денного перебування (смт. Новодонецьке), відділення соціально-побутових послуг.

Територіальним центром на передодні свят  Дня пам’яті та примирення, Міжнародного дня людей похилого віку, Міжнародного дня  людей з інвалідністю були вручені набори продуктів харчування, за рахунок коштів місцевого бюджету.

Відділеннями денного перебування м. Добропілля та смт. Новодонецьке надаються послуги громадянам похилого віку, які зберігли (повністю або частково) здатність до самообслуговування та пересування. Медичні  сестри  відділень проводять ароматерапію, заварюють фіточаї, вимірюють тиск, роблять масажі.

Також у відділенні отримують послуги пенсіонери, які мають дітей, але з різних причин не мають можливості  доглядати за батьками (мешкають у другій області або в іншій країні). Такі пенсіонери обслуговуються на платній основі.

19  соціальних  робітників  надають соціальну послуги допомоги вдома 2 рази на тиждень, а саме:

  • придбання та доставка продовольчих, промислових та господарських товарів медикаментів;
  • допомога у приготуванні їжі, допомога при консервації;
  • допомога у прибиранні житла;
  • надання допомоги в оформленні документів, в оплаті комунальних послуг;
  • спостереження за станом здоров’я, виклик лікаря;
  • допомога з проведення  сільськогосподарських  робіт (обробка присадибної ділянки);
  • надання психологічної підтримки, тощо.

З 2012 року  у відділенні денного перебування  м. Добропілля  впроваджена соціально-педагогічна  послуга  «Університет третього віку».

В Університеті  працює п’ять  факультетів:

  • «Літературний»- знайомство з  творчістю поетів нашого краю;
  • «Здорового способу життя» – лекції фахівців на медичні теми;
  • «Хорового співу» – вивчення стародавніх  пісень, та повернення  народного пісенного  спадку;
  • «Краєзнавчий» – історія рідного краю;
  • «Інформаційно – комп’ютерних технологій» – який допоможе освоїти основні функції персонального комп’ ютера.

Метою соціально-педагогічної  послуги є підвищення інформаційного  та освітнього рівня літніх людей через правову психологічну  та  культурну просвіту.

Соціальний робітник відділення надає перукарські послуги на безоплатній основі.

Під час надання соціальних послуг надаються у тимчасове користування  наявні  технічні та інші засоби реабілітації, засоби малої механізації.

Діяльність територіального центру направлена на надання якісних соціальних послуг  людям похилого віку, які  стануть  активними членами громади, адаптованими до сучасних умов життя населення Великого Добропілля.

Наші новини