Санаторно-курортне лікування

Перелік санаторно-курортних закладів для спинальників

М’язово-скелетна реабілітація: підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті, ревматологічні захворювання

Санаторно-курортне лікування є важливою складовою системи соціальної політики та відіграє провідну роль у побудові та збереженні здоров’я нації. Роль і значення санаторно-курортної системи в соціально-економічному розвитку України полягає як у величезних її можливостях у справі підтримання, зміцнення та відновлення здоров’я нації, так і у визнанні особливого значення України у світовому рекреаційному процесі, культурно-історичному становленні та розвитку світового суспільства.

Розвиток санаторно-курортної справи в Україні, у структурі туристично-рекреаційної галузі, має бути спрямований на реалізацію положень Конституції України, закону України «Про курорти», та законів України щодо забезпечення доступної та кваліфікованої медичної допомоги громадянам України.


Санаторно-курортне лікування – це медична допомога, що здійснюється з профілактичною, лікувальною або реабілітаційною метою із застосуванням природних лікувальних факторів в умовах перебування на курорті або лікувально-оздоровчій місцевості та в санаторно-курортних закладах. Санаторно-курортна справа в Україні є традиційно невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я, що дозволяє ефективно здійснювати профілактику захворювань.


Головними завданнями санаторно-курортного лікування є:

  • ліквідація або зменшення проявів патологічного процесу;
  • відновлення або покращення порушених функцій;
  • підвищення загальної реактивності;
  • тренування адаптаційних механізмів;
  • попередження інвалідизації та сприяння соціальній реабілітації.


Існуюча мережа спеціалізованих санаторіїв є надзвичайно цінним національним
надбанням і має бути збережена та доведена до рівня міжнародних стандартів.


Основними напрямками роботи є:

  • розроблення правових та організаційних механізмів щодо стимулювання ефективної діяльності санаторно-курортних закладів, які належать до сфери управління Мінсоцполітики;
  • впровадження і застосування у системі Мінсоцполітики новітніх інформаційних технологій щодо вдосконалення системи обліку, звітності та державної статистики з питань організації забезпечення санаторно-курортним лікуванням пільгової категорії громадян;
  • розроблення проектів нормативно-правових актів з питань організації санаторно-курортного лікування ветеранів війни, учасників АТО, осіб, на яких поширюється чинність Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про жертви нацистських переслідувань”, інвалідів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Міністерством соціальної політики постійно здійснюється моніторинг надання послуг із санаторно-курортного лікування оздоровчими закладами які були обрані пільговими категоріями громадян, для отримання такого лікування, а саме учасниками антитерористичної операції, особами з інвалідністю та громадянами, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Так, Мінсоцполітики розроблено критерії (додаток № 1), по яким здійснюється оцінка санаторно-курортного закладу, який надає послуги із санаторно-курортного лікування зазначеним пільговим категоріям громадян.

Станом на 01.01.2019 року структурними підрозділами соціального захисту населення місцевих органів самоврядування на підставі анкет опитування пільгових категорій громадян, здійснено оцінювання закладів (у балах), в яких  громадяни, проходили санаторно-курортне лікування.